webbel.be
- bron van nieuws -
zelf artikel toevoegen

Categorieën
Bedrijfsnieuws
Gezondheid
Culinair
Cultuur
Toerisme
Sport
Recreatief
Wetenschap
Politiek
Wonen
ICT
Varia


Hoera! Ik ben een burn-out

In 2010 voelde ik voor de derde keer de symptomen van een burn-out. En ik voelde ze een pak harder dan de vorige twee keren, vertelt Freddy Withagels. Ik bleef me te pletter werken en nam tegelijkertijd de rol van mantelzorger voor mijn chronisch zieke echtgenote op mij. Zonder het goed te beseffen ging ik in crash-modus en isoleerde me bijna compleet van de buitenwereld. Ik besefte dat ik er deze keer pas kon doorgeraken als ik ten volle begreep welk mentaal proces er achter die burn-out zat. Anders zou gelijk welke behandeling zijn effect missen. Ik las uiteindelijk een boek van de Amerikaanse hoogleraar Brené Brown. Daarin vertelt ze over het belang van kwetsbaarheid, van schaamte in een succes-cultuur waarin niets ooit genoeg lijkt. Ik ben perfectionisch van nature. Een eigenschap die niet altijd bevorderlijk is in een nooit-genoeg-samenleving, waarin succes maakbaar lijkt en waarin we onszelf opleggen dat faling dan maar je eigen schuld zal zijn. Withagels stelde in zijn boek voor zichzelf een burn-outspiraal op, een schema waarin wordt uitgelegd op welke vlakken hij- en met hem zoveel andere mensen- energie verliezen. Eigenlijk begint alles bij twee oeremoties: angst en schaamte. Angst om niet succesvol te zijn, schaamte voor mislukkingen. Die emoties drijven ons richting het vecht- of vluchtmechanisme. Vooral perfectionische mensen zijn erg vatbaar. Voor hen kan de kleinste imperfectie genoeg zijn om een vecht- of vluchtreactie te triggeren naar meer perfectie. Zij storten zich vervolgens in hun werk en/of isoleren zich van hun omgeving en van de mensen die hen dierbaar zijn. Tegengif voor die vicieuze cirkel is volgens Withagels kwetsbaarheid durven tonen om perfectie los te laten. Ook belangrijk is dat je je toekomstperspectief niet laat verdwijnen achter een slopende werk- of privésituatie. Een burn-out tegengaan, is een oefening waarin je verschillende factoren moet laten samenkomen. Door opnieuw aan te knopen bij je omgeving, leer je opnieuw empathie te hebben voor andere mensen, maar ook voor jezelf. Via meditiatieve oefeningen en door bijvoorbeeld letterlijk trager te stappen: slow living. Mijn kwelduivels zijn er nog, maar zitten nu op de achtergrond. Ik herken ze nu op een kilometer afstand, mijn verweer is nu klaar. Niet perfect maar goed-genoeg!

Withagels pleit ervoor dat burn-outs vanuit de overheid constructiever worden aangepakt. Een sessiereeks bij de psycholoog kost vlug 500 euro, en die wordt niet terugbetaald. Als je kanker hebt, wordt daar meteen een megplan tegenover gezet, maar bij een burn-out sta je er alleen voor. Bovendien krijg je maar een beperkte tijd van het ziekenfonds om orde op zaken te stellen. Bedrijven zouden onder meer kunnen investeren in een reïntegratiecoach die werknemers bijstaat wanneer ze er na een burn-out opnieuw staan, al dan niet op nog wankele voeten. Dit zou trouwens perfect passen binnen de nieuwe wetgeving over psychosociale risico s van 1 september 2014 die vereist dat werkgevers een plan hebben om burn-out op het werk tegen te gaan.

Het is mogelijk om Freddy te interviewen na telefonische afspraak. 0496/599357
Zijn boek: Hoera! Ik heb een burn-out.
Uitgeverij Van Gucht & Freddy Withagels. 152 blz., 16,99€

E-mail: freddy.withagels@skynet.be


Het bovenstaande artikel is geschreven door iemand die mee heeft gewerkt aan deze website. U kan zelf ook meewerken door een persbericht in te zenden via het daartoe bestemde formulier. Artikelen over heel diverse onderwerpen zijn toegelaten. U kan zich natuurlijk ook beperken tot het lezen van de artikelen die u interesseren.
To The Point, Beverestraat 48, 9700 Oudenaarde, info(at)to-the-point.biz