webbel.be
- bron van nieuws -
zelf artikel toevoegen

Categorieën
Bedrijfsnieuws
Gezondheid
Culinair
Cultuur
Toerisme
Sport
Recreatief
Wetenschap
Politiek
Wonen
ICT
Varia


Achter het masker van een eetstoornis

Op zondag 24 september organiseert eetstoornisvereniging AN-BN vzw voor de vijfde maal haar jaarlijkse Dag tegen Eetstoornissen. Dit jaar is iedereen welkom in het jeugdcentrum Rondpunt 26 in Genk voor een benefietvoorstelling en een hele namiddag vol informatie, gesprek en ontmoeting.

ANBN, de enige Vlaamse patiënten- en familieorganisatie bij eetstoornissen, is één van de organisaties die steun kreeg van het Rode Neuzen Fonds. Met deze steun konden ze in Gent en Antwerpen al extra ontmoetingscentra openen en een Infomobiel Eetstoornissen de baan op sturen. Ervaringsdeskundige vrijwilligers ondersteunen er jongeren en volwassenen met een eetstoornis en hun families. “Het is echt een kracht dat mensen bij ANBN terecht kunnen bij vrijwilligers die zelf weten wat het is om een eetstoornis te hebben en ervan te herstellen”, zegt voorzitter Els Verheyen. “Het helpt om je begrepen en veilig te voelen, om open te durven zijn over hoe het echt met je gaat. Het is door lotgenotencontact dat ik zelf zoveel jaar geleden in therapie durfde te gaan. Ik leerde er heel voorzichtig praten over wat moeilijk voor me was, over de frustraties, de pijn en het verdriet die me van binnenuit zaten op te vreten. Na acht jaar te hebben geworsteld met eetstoornissen ben ik intussen al meer dan tien jaar hersteld, mede dankzij ANBN.”

Liz Corthals, Sofie Demol en Saskia Vanrafelghem spelen op de Dag tegen Eetstoornissen speciaal voor ANBN een benefietvoorstelling. In de voorstelling Mosselsoep met ballen gaan de drie actrices op zoek naar wat het betekent om vrouw te zijn en op te groeien. Een thema waarin heel wat mensen zich zullen herkennen en waarin ook groeipijnen aan bod komen die herkenbaar zijn voor mensen met een eetstoornis.

Hoe komt het dan dat de ene zich zonder veel kleerscheuren tot een gezonde en gelukkige volwassene ontplooit en een ander in de knel geraakt tijdens het opgroeien? Hoe kan het dat je zo vast kan komen te zitten in je hoofd, dat alles lijkt te draaien om Me, Myself & I? En wat kan je doen om terug uit de beknelling van een eetstoornis te geraken? Daarover gaat het tweede deel van de Dag tegen Eetstoornissen. In verschillende workshops en via infostands kan je proeven van wat een eetstoornis is én van wat hel(p)end kan zijn: yoga, contact met lotgenoten, een hersteltoolbox maken, online hulpmiddelen, therapeutische begeleiding op maat. Ook familie, vrienden, leerkrachten en hulpverleners kunnen er in gesprek gaan over wat hen bezighoudt, de obstakels waar ze tegenaan lopen en hoe daarmee om te gaan. “Als er één thema is dat alle ouders en partners bezighoudt, dan is het wel de machteloosheid die ze voelen,” aldus Frans Lacroix, vader van een dochter die worstelde met anorexia.

Deze dag staat open voor iedereen die meer wil weten over (herstellen van) eetstoornissen. Voor mensen die zelf een eetstoornis hebben en hun naasten. Voor hulpverleners, leerkrachten of leerlingen die er meer over te weten willen komen. “Onze bezoekers geven aan dat ze bij ANBN een plek vinden waar ze gewoon zichzelf mogen zijn, waar ze even geen façade moeten ophouden en waar ze kunnen leren van elkaar,” aldus Verheyen, “Dat mensen het gevoel hebben dat niets moet en ze hun masker mogen afzetten, is voor mij een waardevol compliment. Dat gevoel willen we ook meegeven op deze speciale dag.”

Meer informatie over ANBN kan je vinden via www.anbn.be
Wat? Vijfde info- en ontmoetingsdag Dag tegen Eetstoornissen
Waar? Rondpunt 26, Europalaan 26, 3600 Genk
Wanneer? 10u – 17u.30
Prijs? 10€ voor benefietvoorstelling, 15€ voor de hele dag
Voor wie? Iedereen die interesse heeft in het thema eetstoornissen
Door wie? ANBN vzw, www.anbn.be


- - - - -


Contact ANBN:
• Els Verheyen, voorzitter ANBN, els@anbn.be, 0479 94 89 90 (ervaring met anorexia, boulimia nervosa en stemmingsstoornissen, nu zelf psycholoog)
• Mara Reynders, secretaris, mara@anbn.be, 0485 32 55 14 (ervaring met anorexia en stemmingsstoornissen, nu zelf psychotherapeut)
• Frans Lacroix, penningmeester, frans@anbn.be, 0497 40 93 05 (ervaringsdeskundige ouder van een dochter die herstelde van anorexia)
• Andere vrijwilligers kunnen hun ervaringen delen, bevragen via Els Verheyen

Facebook: www.facebook.com/uitdebanvaneetstoornissen
Twitter: @anbnvzw
YouTube: ANBN op YouTube


E-mail: els@anbn.be



Het bovenstaande artikel is geschreven door iemand die mee heeft gewerkt aan deze website. U kan zelf ook meewerken door een persbericht in te zenden via het daartoe bestemde formulier. Artikelen over heel diverse onderwerpen zijn toegelaten. U kan zich natuurlijk ook beperken tot het lezen van de artikelen die u interesseren.
To The Point, Beverestraat 48, 9700 Oudenaarde, info(at)to-the-point.biz